Karripastad

Tai karrirooga valmistatakse karripastast, kookospiimast, lihast (võid kasutada ka mereande) ja köögiviljadest.

Karripastasid on mitmeid erinevaid sorte, sõltuvalt piirkonnast ja köögist (India, Tai jne). Karripastad valmistatakse tšillidest, küüslaugust ja šalottsibulast, vürtsidest kasutatakse enim kurkumit, koriandrit, köömneid, meresoola ja musta pipart. Kõige enam kasutatakse karripastat kookose-karrides ja hautistes vürtsikuse lisamiseks.

Kookose-karri valmistamiseks soovitame karripastat kuumutada väheses õlis, et esile tuua selle maitsed, seejärel lisada kana (võid kasutada ka sealiha, pardifileed või mereande) ja köögiviljad. Loomulikult võid valmistada ka vegan versiooni ja valmistada karri vaid köögiviljadega! Seejärel lisa kookospiim ning kata pann kaanega ning hauta paar minutit. Tai karri vürtsikus sõltub pasta valmistamisel kasutatud tšilli kogusest ja liigist. Oma roa vürtsikust saad ise reguleerida sellega, kui palju karripastat lisad – mida vähem, seda mahedama maitsega roog tuleb, suurem kogus karripastat muudab roa vürtsikamaks! Meie karripastad ei sisalda säilitusaineid ega allergeene!

Punane karripasta

Punase karripasta aluseks on kuivatatud punased tšillid, sidrunhein, küüslauk, kahvrilaimi koor ja šalottsibul. Vürtsideks on koriander, köömned, meresool, must pipar ja galangal. Punane karripasta on segu maitseainetest ja vürtsidest, mis on Tai köögis olulised.

Karripastadest kõige mitmekülgsemat, punast karripastat, kasutatakse kõige rohkem. Alates Tai punasest kookosekarrist kanaga kuni küpsetatud lõheni Tai punase kookose-karri kastmes.

Retseptisoovitus: https://aasiamaitsed.ee/et/retseptid/13/lohe-punases-karri-kookosekastmes

Roheline karripasta

Tai köögis peetakse kõige populaarsemaks rohelist karrit. Tai rohelise karri kastme roheline värv on aastatega muutunud erksamaks. Karripasta valmistatakse värsketest noortest ja rohelistest tšillidest, mis muudavad rohelise karri teistest karritest vürtsikamaks ja on meie arvates üks parimaid! Ürdid on kombineeritud värskete roheliste tšillide ja teiste koostisosadega, näiteks sidrunhein, küüslauk, šalottsibul ja galangal.

Levinud retsept rohelise karripastaga on veiseliha rohelises karri-kookosekastmes. Roheline karripasta on täiuslik maitsete ja vürtside kooslus, kus kookospiim toob karripasta maitseomadused esile, muutes kastme kreemjaks ja lõhnavaks.

Retseptisoovitus: https://aasiamaitsed.ee/et/retseptid/17/veiseliha-rohelises-karri-kookosekastmes